DIY 3D geprint object verven

Dying / verven van 3D geprint grijs materiaal (HP PA-12) – rood

Het doel is om een 3D geprint object dat het HP Multi Jet Fusion (materiaal PA-12) rood te krijgen. Het materiaal is grijs en het kleuren met dye-techniek is hier in tegenstelling tot wit materiaal niet triviaal.

Het te kleuren grijze 3d geprintte materiaal: HP MJF PA-12

Conclusie

Rit DyeMore – racing red geeft het mooiste resultaat. Echter de kleur rood is een stuk donkerder, dan je eigenlijk wil. Het resultaat is meer magenta dan rood. Dit komt door de de kleur grijs van het te dyen materiaal. Als tweede komt Rit DyeMore Synthetic – apricot orange uit de test.

De twee beste resultaten voor het rood maken van grijs 3D geprint materiaal (HP MJ fusion)

Experimenten

Om proberen fel-rood te krijgen heb ik de volgende type dyes gebruikt:

  • Rit DyeMore Synthetic – racing red
  • Rit DyeMore Synthetic – daffodil yellow
  • Rit DyeMore Synthetic – apricot orange
  • Rit All Purpose Dye – scarlet rojo excarlata
De gebruikte dyes in dit experiment.

Bij alle testen is het water (500 ml) met daarin toegevoegd ongeveer 10ml van de dye en een paar druppels Dreft afwasmiddel. Na ongeveer 7-10 minuten dompelen in water van tussen de 90-100 graden Celsius was de kleurstof voldoende ingetrokken. Tijdens het dyen goed roeren en na het dyen, het materiaal even goed met warm water afspoelen.

Alle kleuren zijn puur gebruikt. Tevens in een paar expirementen zijn mengsels van rood/geel en rood/geel/oranje gebruikt. Alle 4 de bovengenoemde dyes kleuren het grijze nylon materiaal goed.