iDye Poly

Shirt van zowel natuurlijke als synthetische vezels verven: iDye Poly Crimson

Blauw-wit shirt gemaakt van polyester en katoen

Eén van mijn favoriete shirts heeft een gele vlek die er niet meer uit gaat in de was. Om de vlek te camoufleren ga ik het shirtje verven. Ik heb gekozen voor de kleur crimson en gebruik de verf van Jacquard. Ik heb zowel iDye Poly Crimson (voor synthetische stoffen) als iDye Crimson (voor natuurlijke stoffen) gebruikt, omdat het shirtje van zowel katoen als polyester bestaat (de samenstelling weet ik niet helemaal precies, omdat de label niet meer aan het shirt vast zit).

Benodigdheden:
 • 1/4 zakje iDye Crimson (voor natuurlijke stoffen). (knip het oplosbare zakje open en doe de rest van het verfpoeder in een goed afsluitbaar bakje voor later gebruik).
 • 1/4 zakje iDye Poly Crimson. (knip het oplosbare zakje open en doe de rest van het verfpoeder in een goed afsluitbaar bakje voor later gebruik).
 • RVS pan (daarna uiteraard niet meer gebruiken i.c.m. voedsel!)
 • Spatel (daarna uiteraard niet meer gebruiken i.c.m. voedsel!)
 • Kookplaat
 • 68 gram Zout (zonder jodium)
 • Water
 • Goed geventileerde ruimte (de verf heeft een sterke geur)

Het proces

 1. Vul de pan met genoeg water dat het shirtje helemaal ondergedompeld kan worden
 2. Knip de zakjes iDye Crimson en iDye Poly Open in een afsluitbaar bakje en voeg 1/4 van beiden toe aan het water. Roer tot het verfpoeder volledig opgelost is.
 3. Het shirt bestaat voor een deel uit katoen. Voeg daarom ongeveer 68 gram zout (zonder jodium) toe aan het verfmengsel. Ook bestaat het shirt voor een deel uit polyester. Voeg daarom ongeveer 1/4 deel van de color intensifier toe.
 4. Maar het shirt nat en voeg het toe aan het verfbad.
 5. Verwarm het verfbad totdat het zachtjes kookt.
 6. Behoudt de temperatuur en roer regelmatig gedurende 30 minuten. Houdt tussendoor de deksel er zoveel mogelijk op om zo min mogelijk damp vrij te laten.
 7. Zet de kookplaat uit en haal het kledingstuk uit het verfbad. Doe dit voorzichtig, want het kledingstuk is zeer warm. Draag handschoenen omdat de verf nog kan afgeven op je handen.
 8. Was het shirt met een mild wasmiddel in koud water en laat drogen.

Het resultaat

Op onderstaande foto’s is het eindresultaat te zien nadat het shirtje uitgewassen is. Ondanks dat de kleur een stuk lichter geworden is na het uitwassen vind ik het eindresultaat geslaagd.

Als je na het uitwassen de kleur toch te licht vindt, kun je het nogmaals verven. Zo wordt de kleur donkerder. Je kunt dan eventueel meer verfpoeder toevoegen. Je zult zien dat het resultaat bij het verven (dyeing) van verschillende stoffen/objecten elke keer weer anders is. Dit heeft te maken met de huidige ondergrond van de stof, eventuele laagjes die over de stof zitten, de verfomstandigheden (temperatuur, hoeveelheid verfpoeder) etc.